3. dio sažetka panel rasprave: “AI u zdravstvu” – prilike za znanost ili biznis

Nakon uspješno održanog TeamUp x Health eventa, želimo vas podsjetiti na ključna znanja i informacije koja su proizašla iz panel rasprave “AI u Zdravstvu“. U panel raspravi sudjelovali su Mladen Fernežir, Marko Poljak, dr.sc. Tomislav Šmuc i Tomislav Strgar.

Tema trećeg dijela panel rasprave: AI u zdravstvu – prilike za znanost ili biznis potaknula je diskusiju o poslovnim prilikama koje AI pruža u zdravstvu, startupima u AI i zdravstvu, ulaganjima u AI i partnerstvima između tehnoloških i zdravstvenih organizacija.

Podsjećamo, tema prvog dijela rasprave bila je “AI u zdravstvu”: teorija nasuprot prakse, dok se u drugom dijelu panel rasprave govorilo o najnovijim tehnološkim trendovima kod primjene AI-a u zdravstvu

TeamUp x Health: AI u Zdravstvu

Iako umjetna inteligencija i njena primjena u znanosti i poslovanju nisu novi pojam, umjetna inteligencija došla je pod “svjetla reflektora” nedavnom objavom OpenAI-ovih GPT modela koji su otvorili nove mogućnosti i vidike te potakli mnoge investicije u razvoj umjetne inteligencije. Tako su mnogi startupi ugrabili priliku za “pivotiranje”, odnosno promjenu poslovnog modela kako bi na neki način iskoristili umjetnu inteligenciju u svome rješenju. 

Ipak, pojedini investitori su na oprezu, jer kao što je prije nekoliko godina hype bio usmjeren uglavnom u Web3 i crypto tehnologije, danas se taj hype premjestio na umjetnu inteligenciju. To znači da investitori često imaju strah od propuštanja prilike (FOMO – Fear of missing out) te potencijalno rade investicije koje možda nisu najbolje za njih, ali vezane su uz umjetnu inteligenciju koja je na uzlaznoj putanji i raste strelovito brzo. Takvi investitori nadaju se povratku investicije kroz akvizicije startupa u koje su investirali od strane većih kompanija koje imaju benefite od tih startupa koji razvijaju AI proizvode i usluge.

Primjer akvizicije kakvoj se investitori nadaju je Photomath, mobilna aplikacija koja rješava matematičke zadatke fotografiranjem istih. Photomath koristi umjetnu inteligenciju na više razina: prepoznavanje teksta, rješavanje zadatka i tumačenje rezultata. S više od 350 milijuna preuzimanja, Photomath je najpopularnija hrvatska aplikacija. Google je akvizirao Photomath početkom 2023. godine za 550 milijuna američkih dolara, što čini najskuplju akviziciju u povijesti hrvatskih startupa.

https://www.artisana.ai/articles/ais-winning-streak-crushing-the-venture-capital-slump

Ovaj brzorastući sektor omogućava razvoj inovativnih tehnoloških rješenja koja mogu donijeti značajne koristi pacijentima, zdravstvenim djelatnicima i samim investitorima. Evo nekoliko ključnih uloga koje startupi i investicije imaju u integraciji AI-a u zdravstvo:

 • Inovacija u dijagnostici i liječenju: Startupi u ovom sektoru mogu razviti nove alate za dijagnosticiranje bolesti, analizu medicinskih slika i personalizirano liječenje. Korištenjem AI-a za brzu i preciznu analizu ogromnih medicinskih podataka, startupi mogu olakšati identifikaciju bolesti u ranoj fazi i prepoznavanje najboljih tretmana za svakog pacijenta.
 • Razvoj nosivih tehnologija (Wearables): Startup tvrtke mogu razviti nosive uređaje i senzore koji kontinuirano prikupljaju  zdravstvene podatke pacijenata, poput brzine otkucaja srca, tjelesne temperature i aktivnosti. Integracija AI-a omogućuje dublju analizu ovih podataka i pruža korisne uvide za praćenje zdravlja i prevenciju bolesti.
 • Telemedicina i virtualne konzultacije: AI omogućava poboljšanu analizu simptoma i brzu evaluaciju pacijenata tijekom virtualnih konzultacija. Startupi mogu razviti platforme za telemedicinu koje koriste AI za procjenu pacijentovog stanja i pružanje preporuka za daljnje postupke.


  https://www.insiderintelligence.com/chart/250659/us-remote-patient-monitoring-users-2020-2025-millions-change-

 • Razvoj lijekova i terapija: Integracija AI-a u razvoj lijekova omogućuje bržu identifikaciju potencijalnih kandidata za terapije i pronalaženje ciljeva za nove lijekove. Startupi mogu razviti AI modele za analizu molekularnih podataka i predviđanje biološke aktivnosti spojeva.

Treći dio panel rasprave započeo je prikazom grafa koji govori o zadovoljstvu američkih pacijenata pruženim zdravstvenim uslugama, iz čega se može iščitati da većina pacijenata nije zadovoljna. To nam govori da u zdravstvu postoji još jako puno mjesta za napredak, a umjetna inteligencija bit će jedan od faktora koji utječe na ukupno zadovoljstvo pružanja usluge.

https://www.supportivecareaba.com/statistics/healthcare-industry

Tomislav Strgar naglasio je osjetljivost prikupljanja podataka i zaštitu osobnih informacija pacijenata. Panelisti su također naglasili važnost regulacije i etičkih principa u korištenju AI-a u zdravstvu. Naglasio je kako su pojedine bolnice nudile podatke svojih pacijenata kako bi istrenirali umjetnu inteligenciju, no kako te podatke nisu mogli iskoristiti zbog samih ograničenja koje predstavlja GDPR. Također, posebno osjetljivi podaci su oni od maloljetnih pacijenata, gdje je za svaki uzorak potrebno pribaviti privolu roditelja, što je izazov sam za sebe.

Tomislav Strgar, Head of AI, TIS Grupa

Dr.sc Tomislav Šmuc naglasio je kako podataka ima dovoljno, ali “secondary usage of medical data” je problem kojeg je potrebno riješiti na nivou Europe, a također je naglasio i važnost sintetičkih podataka koji se mogu stvoriti iz stvarnih podataka. Tako je nemoguće identificirati vlasnika podataka, a to može biti potencijalno rješenje kako bi se mogli trenirati modeli umjetne inteligencije.

Panelisti su također naglasili kako će se AI  tretirati kao “medical device”, a AI proizvod mora biti objašnjiv, robustan, voditi računa o etičkim principima prilikom skupljanja i obrade podataka, a standardi za uvođenje AI-a u Europi su izuzetno visoki.

TeamUp x Health - AI u Zdravstvu: prilike za znanost i biznis

Panelisti eventa TeamUp x Health: “AI u zdravstvu” (s lijeva na desno: Bernard Ivezić, Mladen Fernežir, Marko Poljak, dr.sc. Tomislav Šmuc, Tomislav Strgar)

Uloga investitora u oblikovanju budućnosti zdravstva

Investitori, a posebice investitori takozvanog rizičnog kapitala (eng. Venture capital), imaju jednu od ključnih uloga u oblikovanju budućnosti. Kroz kapital, podršku i akceleraciju pružaju potporu startupima koji razvijaju inovativna rješenja. Neke od uloga koje investitori ispunjavaju u razvoju novih prilika su:

 • Financiranje inovacija: Investitori pružaju kapital potreban za istraživanje, razvoj i implementaciju AI rješenja u zdravstvu. Startupi i mala poduzeća često nemaju dovoljno resursa za razvoj svojih ideja, pa ulaganje investitora omogućava timovima stručnjaka da pretvore svoje inovativne koncepte u stvarnost.
 • Poticanje tehnološkog napretka: Investitori motiviraju tvrtke da teže napretku i inovacijama kako bi ostvarile povrat na ulaganje. To potiče razvoj naprednih AI rješenja koja mogu revolucionirati način na koji se pristupa dijagnozi, liječenju i praćenju zdravlja.
 • Razvoj ekosustava: Investitori doprinose stvaranju snažnog ekosustava oko AI tehnologija u zdravstvu. To uključuje podršku u obliku mentorskih usluga, poslovnih savjeta i tehničke ekspertize, što pomaže startupima da brže rastu i razvijaju svoje proizvode.
 • Poticaj konkurenciji i inovacijama: Konkurencija za investicije potiče startup tvrtke da budu kreativnije i inovativnije kako bi privukle pažnju investitora. Ovaj poticaj vodi razvoju boljih i učinkovitijih AI rješenja u zdravstvu.
 • Pristup resursima i stručnosti: Investitori mogu pružiti pristup stručnim znanjima, tehničkim resursima i tehnološkoj infrastrukturi koja inače ne bi bila dostupna startupima. Ovo pomaže tvrtkama da brže razvijaju i primjenjuju AI tehnologije. Također, njihova mreža poznanstava olakšava skaliranje i kontinuiranu podršku startupima.

Za kraj panela, Tomislav Šmuc naglasio je važnost definiranja problema kojeg startup rješava. Ako startup ne rješava konkretan problem, za startup ne postoji tržište. Bitno je dakle naglasiti da startupi moraju stvarati vrijednost za krajnjeg korisnika, ako žele opstati na tržištu i stvoriti održivi poslovni model.

Cijeli 3. Dio panel rasprave “AI u zdravstvu: Prilike za znanost i biznis” možeš pogledati ovdje:

Želiš ostati u toku s najnovijim trendovima i mogućnostima u svijetu startupa? Prijavi se na naš Newsletter

TeamUp pomaže osnivačima startupa da pronađu suosnivače ili prve članove tima!

 • Podijeli ovu objavu

Ostavite komentar